tirsdag den 22. januar 2008

Stærke kvinder til hver en tid

En af sidste store læseoplevelser, jeg har haft, er ”Blomsternes blod” af Anita Amirrezvani.

Den foregår i Iran i 1600-tallet, men der er meget få direkte hints til tidspunktet: Dronning Elisabeth af England nævnes, og en hollandsk handelsmand er superskurk, men ud over det nævnes årstal ikke.

Hovedpersonen, der aldrig nævnes ved navn, er en ung pige, hvis far dør, inden hun bliver gift, så hun og moderen er overladt til sig selv, en katastrofe i et mandsdomineret samfund uden nogen form for sociale støtteforanstaltninger.

Efter nogen måneders nød og elendighed bruger de deres sidste midler til at opsøge faderens halvbror, der er tæppevæver i Isfahan.

Pigen er en kunstner på sit felt: Hun knytter tæpper og får overtalt farbroderen til at lære sig at tegne mønstre. Da hun er kvinde, kan hun ikke komme i lære hos farbroderen, så hun og moderen frister en ret kummerlig tilværelse som tjenestefolk i onklens rige hus, ugleset af hans kone, der ikke nærer varme følelser for fattige slægtninge.

Pigens voldsomme selvstændighed og stærke personlighed skaffer hende konstant problemer på halsen, så hun og moderen må på et tidspunkt flytte fra de beskyttede forhold og søge at klare sig selv.

Bogen er fascinerende på mange områder: Mit kendskab til Iran i 1600 tallet kan være på et meget lille sted, så jeg var meget optaget af at læse om den kultur, kunstnerisk såvel som menneskeligt, der herskede på det tidspunkt.

Ægte tæpper har aldrig stået øverst på min liste over favoritter, men jeg vil muligvis se nøjere efter, hvis jeg skulle støde på nogen antikke af slagsen.

Og så den måde at leve på: Kvinder, der må indgå 3-måneders ægteskablignende kontrakter, for at familien kan få en kortvarig økonomisk gevinst, også selvom hendes værdi på ægteskabsmarkedet forringes i uhyggelig høj grad. Og så samtidig beskrivelsen af det sammenhold, der har været for og blandt kvinder de steder, der var deres område.

Alt i alt en god læseoplevelse, der har mange af de ingredienser, der giver den gode oplevelse: Spænding, oplysning, kærlighed, sorg, velskrevet sprog.

Ingen kommentarer: