tirsdag den 18. marts 2008

Påske

I dag er påsken for de fleste mennesker ensbetydende med en hyggelig forårsferie, gode påskefrokoster med familie og venner, spise påskeæg m.m.. Men hvordan var det nu lige, at det hele startede.

Påske er den største jødiske fest og den vigtigste og ældste kristne fest. Oprindeligt var det en gammel israelitisk fest fra nomadetiden, hvor man fejrede foråret og kvægets frugtbarhed. Festen kommer muligvis fra udvandringen fra Egypten, hvor hver familie slagtede et lam. Lammet blev tilberedt og spistes med usyret brød og urter. Lammets blod blev smurt på dørstolperne for at holde døden væk. Til minde om dengang blev det en tradition at spise lam hvert år den 14. april. Lammet skulle slagtes og spises i templet, men det blev efterhånden for besværligt, så lammet blev slagtet i templet, hvorefter hver familie spiste det ceremonielle måltid i hjemmet. Jøderne har stadig den sidste del af ritualet bevaret i deres påsketradition.
Den kristne fest fejrer Kristi opstandelse. Det er usikkert hvor langt tilbage denne tradition går. Det er ikke sikkert de hedningekristne menigheder har fejret påske, da hver søndag i forvejen var tilegnet mindet om Kristi opstandelse. I slutningen af 2. århundrede førtes en påskestrid, hvor man til sidst enedes om at Jesu død skete fredag, og opstandelsen skete søndag. Efter kirkemødet i Nikæa i år 325 blev tidspunktet for påsken fastlagt.
Det var i gammel tid tradition at man fastede 40 dage før påske som en indlevelse i Jesus lidelser og død. Dagene lige før fasten startede, festede man; de dage hedder stadig fastelavn.

Læs hele artiklen i Wikipidia

Gode links med ideer til en hyggelig påske:

Påskesiden med ideer til klip, gækkebreve, mad og meget mere

Påskeæg og gækkebreve

Gamle lege med æg

Se Søren Geriche lave lækre æggeretter på DR´hjemmeside

Gode påskeretterIngen kommentarer: