torsdag den 24. juli 2008

Før skuddet faldt”Før skuddet faldt” – eller ”What came before he shot her” af Elizabeth George.

Jeg er blevet totalt overrasket. Som fan af BBC serien med detektiverne Barbara Havers og Thomas Lynley - som for øvrigt genudsendes på TV2 – har jeg tænkt, at man nok ikke behøvede at læse forfatteren Elizabeth Georges krimier, når nu tv-serien var så glimrende.

Da ikke alle bøgerne er oversat til dansk endnu – og man jo er nysgerrig efter at vide, hvordan det går med personerne, kastede jeg mig over ”What came before he shot her”. Ca 30 sider inde i bogen, gik det op for mig, at Havers og Lynley slet ikke optræder i denne historie, selvom den knytter sig til den forrige bog ”Uden vidner”.
Historien handler derimod om 3 forældreløse farvede børn, som bliver dumpet på dørtrinnet til deres fasters hus af deres bedstemor, som rejser med sin ven, der er udvist til Jamaica.

Fasteren Kendra er selv i gang med at få styr på sit eget liv. Hun er ikke begejstret for forsørgerrollen. Hun vil dog ikke høre tale om at krybe udenom, selvom hendes mor hverken har sagt farvel eller spurgt hende, om hun vil tage sig af børnene.

De tre børn er meget forskellige, men alle er præget af tab, misrøgt og mange skuffelser. Den ældste pige 15-årige Ness er på vej ind i en kriminel løbebane, den mindste Toby på 8 år er skadet psykisk og befinder sig mest i sin egen drømmeverden Sose. Historiens ”helt” Joel på 12 år kæmper hårdt for at beskytte sin skrøbelige lillebror mod en fjendtlig omverden. Denne er North Kensington i London – et fattigkvarter – som minder mest om en jungle, hvor man helst ikke skal gøre sig bemærket over for ”rovdyrerne”, som er diverse narkopushere og bandeledere. Joel har en stærk fornemmelse af, at det gælder om ikke at blive offer, men selv tage aktivt fat på at komme videre med sit liv. Hvordan det går, er der kommet en god historie ud af.

Elizabeth George har virkelig fat i at beskrive et ualmindelig råt miljø, hvor trofasthed, kærlighed og kunst har svære vilkår. Der er ikke meget ”Brødrene Løvehjerte” over beskrivelserne, og dog er der bestemt lyspunkter og varme følelser tilstede, men også stor stor håbløshed. Det er en rørende og rystende god historie, som giver stof til eftertanke over, hvad nogle børn er udsat for og især, om hjælpen fra det omgivende samfund dog ikke kunne være bedre og mere forstående.

Så overraskelsen er stor: Elizabeth George er en ualmindelig god krimiforfatter med stort socialt engagement.
Elizabeth George: Før skuddet faldt. 2008 læst af Helen Dreijer

Ingen kommentarer: