tirsdag den 7. oktober 2008

Autisten som detektiv


Mark Haddon har skrevet en fabelagtigt overbevisende bog. Jeg-fortælleren er 15-årige Christopher, der lider af Aspergers syndrom. Han er højt begavet, har en fotografisk hukommelse, logisk sans og store matematiske evner – men han kan ikke afkode ansigtsudtryk, ironi og talemåder, og fungerer kun i en fast struktureret hverdag. Han opfatter verden og menneskene omkring sig meget bogstaveligt og faktaorienteret, og et af hans forbilleder er detektiven Sherlock Holmes, som med opmærksomhed og logik kunne løse ethvert mysterium.

Da Christopher en nat finder naboens hund grusomt myrdet med en havegreb beslutter han at løse mordgåden på egen hånd. Christopher bor alene med sin far, som er voldsomt imod hans efterforskning af den mystiske sag med hunden, og undervejs i sine undersøgelser og samtaler med naboer opdager Christopher, at faderen har løjet for ham og måske endda er involveret i hundesagen.

Opklaringen tvinger Christopher ud over hans normale grænser – kulminerende med en togtur til London, der for hans fintmærkende sind fremstår som et rent inferno af kaotiske sanseindtryk. For Christopher ser alt, oplagrer alt og bearbejder alle indtryk i hjernen, mens det vi andre gør kun er at strejfe tingene. Christopher giver som eksempel en tur han var på med sin far og mor for et par år siden. Hvor andre mennesker ville opfatte de landlige omgivelser ret enkelt – en græsmark med blomster og nogle køer, solskin og en landsby i det fjerne – så opfattede Christopher under sin tissepause på bilturen 38 detaljerede punkter, startende med

Der er 19 køer på marken, hvoraf 15 er sorte og hvide og 4 er brune og hvide
Der er en landsby i det fjerne med 31 synlige huse og en kirke med et firkantet tårn og ikke noget spir

Og hvis nogen bagefter spurgte mig hvordan køerne så ud kunne jeg spørge hvilken en af dem de mente og jeg kunne tegne dem når jeg kom hjem og fortælle at en af køerne havde sådan et mønster her :
(illustreret med tegning af broget ko)

Man forstår pludselig, hvor udmattende det må være at have en autistisk hjerne.
Bogen er spændende, gribende, sjov – og som bonus er den fyldt med autistiske, diagramagtige tegninger og små matematiske gåder. Mest for voksne, men også unge vil kunne lide den.
Mark Haddon: Den mystiske sag om hunden i natten. Rosinante, 2003
er læst af bibliotekschef Mona Madsen

Ingen kommentarer: