tirsdag den 7. oktober 2008

Den gule enke

Hvad er opskriften på ”KYLLIKKE SAARIS MOSEGRAV”? En del vodka, en del brændevin og en del myntelikør. En opkvikkende og forfriskende tørstslukker. Jeg opfandt den helt selv en aften ved baren på Det Ny Apotek, hvor der ikke lige var nogle, jeg kendte, at snakke med, og hvor der derfor var tid til at fordybe sig i den lidt mere kreative kemi i fred og ro”. Siger ”Den gule enkes” privatdetektiv og antihelt Jussi Vares, som søger glemsel for en truende midtvejskrise.

Hvis der er nogen, der siger, at finnerne drikker og slås med knive, har de næsten ret – bortset fra, at bogens personer har skiftet knivene ud med de mere moderne skydevåben.

Reijo Mäki har begået en højst umoralsk og skæg historie om økonomen Antonio Kraft, der har fuppet den russiske mafia for 13 millioner. Da han opdager, at de gemte penge er i fare for at blive begravet, flygter han fra fængslet med sin tidligere kæreste – og så går den vilde jagt. Mafiaens voldelige håndlangere minder en hel del om den amerikanske filminstruktør Tarantinos ”Reservoir Dogs”. Det er naturligvis heelt tilfældigt, selvom de to håndlangere kommenterer en del på filmen, mens de udfører deres voldelige håndværk.
Det amerikanske islæt får dog ikke lov til at dominere den finske lokalkolorit i historien, som er fortalt i et flot sprog med en sort, sort humor og små skarpe knaldperler mod det moderne samfunds velsignelser.

Historien er i øvrigt spændende – hvad ender det med? Overlever helten og heltinden? Hvis du vil vide mere så læs:

Reijo Mäki: Den gule enke. 2007

Helen Dreijer

Ingen kommentarer: