fredag den 21. november 2008

Anstødelige scener kan forekomme

Der er noget du skal vide…”
Det er en ildevarslende sætning. Det, man skal vide, er sjældent noget man har lyst til at få at vide.
Og sådan er det også i denne roman. ”Noget” har bygget sig op over lang tid inden i den dominerende hovedperson, jeg-fortælleren Jakob: en bristefærdig byld af irritation og modvilje - over for Maria, som har været hans kæreste i toethalvt år, og over hele det skuespil, som han halvhjertet har ageret i – i rollen som den ene part i et smukt og overbevisende voksenpar.

I Jakobs indre monolog syder og bobler det af frustration og uforløste længsler, indtil den dag, hvor vulkanen ikke længere kan holdes nede. ”Jeg synes du skal vide at det er slut. Mellem os.”

Allerede inden det udbrud har Jakob længe haft problemer med den kogende lava af indre impulser, som hele tiden søger vej ud af nye sprækker i hans kontrollerede overflade.
Siddende i den pæne sofagruppe over for Maria har han ikke skrevet på sine skoleopgaver, men chattet – f.eks. med ”BiFyr på 29”, som Jakob fortalte at han er uerfaren, lærenem og meget, meget nysgerrig. På det tidspunkt kunne Jakob stadig overbevise sig selv om, at det ikke handlede om utroskab, men et ubetydeligt korrektiv til deres perfekte samliv. Men hen ad vejen, mens fantasierne antager mere og mere kødelige former, opsluges han i den grad af drifternes grænseløse og turbulente univers, at parforholdets facade med Maria fremstår mere og mere hul.

Så Jakob bryder ud og finder sin umiddelbare forløsning sammen med den charmerende, samvittighedsløse og sexuelt altædendeThomas.
Jakob finder hurtigt ud af, at han vil andet og mere end Thomas. Jakob ønsker også følelsesmæssig nærhed, forpligtelse, tryghed, ja: kærlighed …
Men det han får – det eneste Thomas vil give – er nøgen sex. Udfordring og overskridelse af grænser. Kynisk udnyttelse. Kødets lyst og sjælens ubodelige ensomhed…

Jakob er ikke den eneste hovedperson i bogen. Vi hører også om hans lærer på VUC, Elisa, som er hemmeligt forelsket i Jakob, men kolliderer fatalt med Thomas. Og lidt om andre personer, de krydser i deres skæbnesvangre søgen.

Der er ingen forsonende slør over skildringerne her i bogen – som en anmelder advarende skrev: Anstødelige scener kan forekomme!

Men bogen er skrevet med en så overrumplende sprogglæde og dynamik, at anstødet udebliver - eller i hvert fald mildnes til det tålelige. Personbeskrivelserne er præcise og indlevede, og groteske situationer skildres med humor, ironi og farverig fantasi.
Det er råt, men det er også blødt. Stærke sager, ja - men langt fra den følelseskolde og kommercielle pornogenre. Særligt imponerende er det, hvordan en kvindelig fortæller kan beskrive sexuelle møder mellem mænd, så man som heterosexuel kvinde næsten får lyst til at være bøsse …

Janni Olesen fik på bogmessen Danske Banks Debutantpris. Den giver 50.000 kr. + en hel del nyttig PR... Ovenstående er en del af min tale ved prisoverrækkelsen.

Ingen kommentarer: