fredag den 13. februar 2009

Slumdog Millionaire / Hvem vil være milliardær?


Det vil den 18-årige tjener Ram Mohammed Thomas, der bor i et af Mumbais slumkvarterer, gerne. Og han får chancen som første deltager i den nye TV-quiz ”Hvem vil vinde en milliard” – mest fordi arrangørerne er sikre på, at han ikke kommer ret langt. De har nemlig slet ikke pengene til præmier endnu og skal først tjene penge inden der bliver råd til store gevinster.

Men utroligt nok klarer han sig igennem 12 særdeles svære ”Questions & Answers”! Det kan kun være snyd, mener arrangørerne, og Ram bliver omgående kastet i fængsel og brutalt afhørt. Netop som han er nedbrudt nok til at ville skrive under på, at han har snydt, stormer en kvindelig advokat ind og påtager sig forsvaret. I løbet af en nat fortæller han hende hele den fantastiske historie om, hvorfor han kunne svare, spørgsmål for spørgsmål. Og de tolv historier fører læseren rundt i mange afkroge af det moderne Indien. Han rummer ligesom sit navn Ram (hindu) Mohammed (islam) Thomas (kristendom) sammensatheden i den indiske kultur: er vokset op som forældreløs hos en katolsk præst, har været på børnehjem, været tjener hos både en diplomat og en skuespillerinde i Bollywood, arbejdet på støberi og været bartender foruden fungeret som guide i Taj Mahal. Han har rejst Indien rundt på flugt fra både gangstere og egne forbrydelser og har oplevet uretfærdighed, magtmisbrug, vold og rige menneskers arrogance. Men selv er han ikke blot godt socialt begavet, men er også igennem alle trængslerne forblevet et godt menneske, og det bliver hans lykke…

Bogen giver et underholdende og ironisk billede af det indiske samfunds afgrunde mellem rig og fattig og den alment menneskelige drøm om det held, der forandrer alt. Og interessant nok er den skrevet af en diplomat, ansat i udenrigsministeriet i New Delhi, med særligt ansvar for det indisk-pakistanske forhold.

Swarup, Vikas: Q & A - drengen, der havde svar på alt. Aschehoug, 2004

Ingen kommentarer: